Mallorca & Italien snart öppet – business as usual för turistnäringen efter coronaviruset?

Sommaren 2020 kommer inte bli som vanligt. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle året 2019.

Nu börjar så sakteliga vissa länder lätta på sina restriktioner, medan Sveriges rekommendationer förblir densamma. Vad kan man då förvänta sig vid en återgång? Kommer 2020 kunna repareras något i form av blomstrande turism resterande sommarmånader?

Italien öppnar sina gränser för EU-medborgare den 3 juni och Mallorca den 1 juli. I fallet med Mallorca väljer större hotellkedjor som spanska Melia och Marriott att öppna successivt sina hotell, allt efter efterfrågan. Charter- och turistparadis som Mallorca är betydligt mer beroende av paketlösningar än exempelvis Milano eller Florens. För att turismen skall kunna flöda in gäller det att flygbolagen, hotellen, bussbolagen, cateringen och i långa loppet även utbudet på destinationen är stor. Många aktörer, inte minst mindre har gått under, vilket försvårar saken. Dessutom talar WHO om att risken för en andra spridning är överhängande, kommer turister våga ta risken att hamna under en sådan våg mitt under solsemestern?

Nattsvart för Sveriges turistsiffror 2020

För Sveriges del är läget mer uppenbart nattsvart. Sverige har de senaste veckorna haft högsta antal dödsfall per capita i världen. När våra grannländer rapporterar 0 nya döda rapporteras det som inget har hänt, 80-150 döda per dag! Sverige har blivit det svarta fåret i Europeisk och Amerikansk press och det med rätta. Detta kommer att sätta ytterligare press de turistberoende företagen. Många kommer att gå under och de närmsta sommarmånaderna. Vad många svenska turismaktörer nu gör är att förlita sig på inhemsk turism. Tyvärr är det något som är väldigt opålitlig. Hur kommer exempelvis svenskars vilja att bo på hotell i sommar?

Svenska charterbolagen illa ute

Apollo, Ving och Solresor är några större aktörer som ligger riktigt illa till redan nu – innan den verkliga högsäsongen startat. För inte så länge sedan tvingades Solresors dotterbolag, tillika flygbolag Primera Air att kasta in handduken. Redan då var ägarna bakom charterbolaget i tuff ekonomisk situation. Hur läget ser ut nu efter att inte haft några intäkter sedan mars månad kan inte vara svårt att lista ut. På solresors hemsida har man successivt tvingas skjuta fram ”sista minuten”-datumen längre och längre fram. Samtidigt rapporteras det om att SAS förhalar utbetalningarna för inställda flyg till resenärerna.

2020 – ett förlorat år

Andra hälften av 2020 kommer dessvärre inte kunna reparera första hälften av året. För att bildligt beskriva 2020 och situationen nu; en skadad man som knappt hunnits sys kommer behöva rejält med återställning innan han är som vanligt igen.

För mer information kring Covid-19 och service läs mer här!