Dricks i USA – service ur ett annat perspektiv

Så ger du dricks i USA.

Dricks| Som två olika världar. Så skulle vi kunna beskriva skillnaderna mellan svensk och amerikansk service. Har man aldrig varit i USA tidigare kommer ett definitivt ett par konstiga företeelser att infinna sig när vi talar service. Som företagare i Sverige (lär dig mer om vad du behöver tänka på i Sverige här) finns det också en del att lära av amerikanerna, även om vissa saker går åt det mer extrema hållet. Du som planerar att åka till USA inom kort bör läsa detta inlägg ett par gånger så att du inte begår några större servicefadäser. Häng med oss i servicens värld!

I USA söker man inte saker att tala om med främlingar, man hittar dem. Oavsett om du är på bussen, i hissen, i korridoren, på restaurangen eller vid grönsaksdisken; amerikanerna kommer gärna fram och pratar. I ett svensk avseende där man gärna kollar i nyckelhålet innan man går ut kan detta te sig lite påträngande. Frågan är  vad som är normalt ur ett svenskt respektive amerikanskt perspektiv. I USA är aldrig en vägbeskrivning eller erbjudandet om hjälp något svårt, du har alltid någon själ nära till hands som gärna hjälper dig. Ibland kan svenska resenärer nästan känna att den inhemska befolkningen är lite för på, give us space.

Lägg till skatt och moms på det angivna priset OCH dricks

I USA är alla priser exklusive moms och skatt, därför får du vara beredd på att lägga det på priset i de allra flesta delstater (upp till 7,25%) när du väl skall betala i kassan. För komplett skattelista gå in här.

Du som kund/gäst förväntas nästan alltid betala ”gratitude” eller ”tip”. Faktum är att du tvingas betala dricks på vissa ställen innan du ens blivit betjänad. 15, 20 eller 25 procent eller ”annat” brukar vara standard. ”Annat” betyder alltid mer än de övrigt föreslagna procentsatserna.

Så dricksar du

När nån öppnar taxidörren, när personal städar ditt hotellrum eller när du visas till din solstol förväntas du ge några dollar för att uppvisa tacksamhet. Gör du inte det uppfattas du som snål och oförskämd för vid nästa tillfälle inte erbjudas hjälp. Ju dyrare ställe desto mer dricks kan låta som en självklarhet men är inte det alltid för alla. På ett femstjärnigt hotell bör man avvara 4-5 dollar per dag i dricks för städningen och på ett fyrstjärnigt 3 dollar. (För fler exempel hur mycket du bör dricksa.)

När du lämnar dricks försök att göra det snyggt och var förbered genom att rulla sedlarna och överlämna dem diskret; nästan som du gör ett handslag.

I vanliga butiker och vissa snabbmatskedjor ges normalt sätt ingen dricks, men om du är nöjd med servicen kan du naturligtvis även här ge dricks. Tänk på att i vissa klädbutiker kommer personal fram till dig; presenterar sig med sitt namn och erbjuder dig hjälp. När du sedan kommer till kassan för att betala kommer kassören att fråga dig om det var någon som hjälpte dig och vad hen i så fall hette. Detta gör man för att kunna ge dricks till den specifika medarbetaren.

Dricks – en stor del av lönen

Servicejobb i USA är i allmänhet ett lågavlönat arbete. Den fasta delen kan vara så lite som 4-5 dollar i timmen innan skatt och avgifter. Dricks blir därmed den avgörande delen för huruvida den anställde skall kunna betala sin räkningar och få mat på bordet. Det är relativt vanligt att man inom yrket har två jobb samtidigt för att kunna tjäna ihop tillräckligt. Av dessa anledningar är dricks väldigt viktig för dem. Deras ansträngningar och pressande arbetsschema gör att de ofta går in hårt för att göra det så bra som möjligt för kunden. När du är i USA skall du därför alltid se dricks som den del där du kan bidra till bättre villkor.