Konsumtionen efter pandemin

En unik smittspridning som pågått i över ett år och som hitintills tagit drygt 2 miljoner människors liv kommer att förändra vår verklighet -för alltid. Men mycket kommer ändå att återgå till det normala tids nog. Du som konsument kommer tvingas ta ännu mer aktiva beslut när Covid-19 lagt sig. Och många av de företag som överlevt kommer troligen att få det fortsatt svårt.

Vad vi just nu ser är en slakt av svaga företag som inte utmärker sig eller ger ett mervärde till konsumenten. Inte minst kläd- och heminredningsbutiker med bleka varumärken kommer, om de inte redan gått under, att tvingas stänga igen. Många boutiquer i Sverige drivs av personer som ”gör sin grej” utan ha kunskapen eller viljan att analysera och anpassa verksamheten. När dessa hobbyföretagare månad efter månad sett vikande kundunderlag kommer de tillslut tvingas inse att det inte finns något annat alternativ än att kasta in handduken.

Det är dock inte endast småföretagare som kämpar i motvind. Även större företag som tidigare kämpat ligger riktigt illa till – Norwegian, Varner (med bl.a. Dressman & Cubus) Thai och Alitalia är bara några exempel.

Samtidigt finns det företag som klarar krisen utan större ansträngning såsom Amazon, IKEA, Wizz Air, Ryanair och Easyjet.

Gemensamt för alla företag, mer eller mindre, som överlever pandemin är att de är nischade, vågar gå sin egen väg, har finansiärer som är övertygade om deras mervärde på marknaden och att de erbjuder ett verkligt nytänk för konsumenten.

Onischade får det svårt

Även om många konsumenter står i startgroparna att få komma ut och resa igen är hotell- och resebranschen en av de marknader som kommer att få det tufft även efter Covid-19. Konsumenter kommer troligen inte att kompensera hotellägare genom att betala högre priser när pandemin väl lagt sig. Lägst pris vinner, kanske ännu mer än tidigare därmed. De inom turistnäringen som dock riktar sig mot den lilla men kapitalstarka konsumenten kommer dock troligen kunna höja priserna utan att riskera förlora större mängd kunder. Lyxkonsumtion figurerar i nationalekonomiska termer i en så kallad oelastiska efterfrågan. Med det menas att om priset på en vara stiger med 10% minskar efterfrågan med mindre än 10%.

Att onischade och bleka varumärken som hållit ut stormen skulle kunna hålla sig över vattenytan efter pandemin ses som osannolikt. Vi konsumenter straffar företag genom vår nytta.